Sursa imagine: klein-vision.com

Masina zburătoare slovacă primește prima undă verde pentru decolare

Mașina zburătoare slovacă AirCar a primit prima undă verde pentru a zbura odată cu obținerea certificatului de navigabilitate eliberat de Autoritatea de Transport din Bratislava, a anunțat marți această instituție publică din Slovacia, informează AFP.

"Certificarea AirCar deschide ușa producției în masă de mașini zburătoare extrem de eficiente", a declarat Stefan Klein, fondator și CEO al KleinVision, compania care a proiectat și produs acest avion hibrid, jumătate mașină, jumătate avion, scrie Agerpres.

"Aceasta este o confirmare oficială a capacității noastre de a transforma definitiv călătoriile pe distanțe medii", a afirmat el, citat într-un comunicat.

În aviație, termenul "distanțe medii" corespunde rutelor de sub 2.000 km.

AirCar a efectuat primul zbor interurban în iunie 2021. Propulsat de un motor BMW de 1,6 litri, aparatul poate să decoleze de pe o pistă de 300 de metri lungime. Zburând cu 170 km/h, autonomia sa este de 1.000 km.

Transformarea automată de la mașină la avion, controlată printr-un singur buton, durează doar trei minute, potrivit producătorului.

Pentru a obține certificarea, aeronava a fost supusă la 70 de ore de teste de zbor și la peste 200 de decolări și aterizări, a precizat KleinVision.

Certificarea de navigabilitate a mașinii zburătoare a fost confirmată pentru AFP de directorul Autorității slovace pentru transporturi, René Molnar. KleinVision trebuie să obțină, de asemenea, certificatul de tip al aeronavei pentru a începerea exploatării comerciale a aparatului său.

Pentru aeronavele civile, acest certificat este eliberat în Europa de Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (AESA).

Autor: radiochisinau.md
26.01.2022 Actual
450
0

Comentarii 0