Sursa imagine: eva.ro

Intoleranța la cofeină. Ce este și cum se manifestă

Unele persoane adorm liniștite dacă beau cafea la ora opt seara, în timp ce altele au probleme cu somnul chiar și de la o singură cafea, băută dimineața. Un posibil motiv poate fi intoleranța la cofeină.

Efectul cafelei este diferit de la o persoană la alta, iar totul depinde de nivelul de toleranță la cofeină. De exemplu, unele persoane pot consuma echivalentul a patru cești de cafea fără să aibă vreo problemă, în timp ce altele se confruntă cu efecte secundare după numai o ceașcă.

Intoleranța la cofeină: Simptome

O persoană care are sensibilitate la cofeină poate avea simptome precum anxietate, tremor, stare de neliniște, palpitații, nervozitate, greață. Cei care au sensibilitate la cofeină se confruntă cu astfel de simptome și atunci când consumă cantități mici de cofeină, în timp ce oamenii fără intoleranță au astfel de simptome la doze mari.

Dozele mari de cofeină provoacă greță, anxietate, tremurat, agitație, dureri de cap.

Persoanele care beau multă cafea se pot confrunta și cu:

    insomnie sau alte tulburări de somn
    ritm cardiac crescut
    dureri de cap
    stări de nervozitate
    fluctuații de energie
    stări de spirit alternante
    creșterea tensiunii arteriale
    arsuri gastrice

Cum îți dai seama dacă ai intoleranță la cofeină

Dacă suspectezi că ai intoleranță sau sensibilitate la cofeină, cea mai simplă metodă de a afla este să reduci consumul de cofeină. Numeroase alimente, băuturi sau chiar medicamente conțin cofeină, nu doar cafeaua.

Prin urmare, trebuie să citești cu atenție etichetele produselor.

Crește treptat doza de cofeină pentru a afla la ce cantitate încep să apară simptomele. Dacă limitarea cofeinei nu reduce simptomele, atunci este cazul să mergi la medic.

Unii cercetători sunt de părere că sensibilitatea la cofeină apare la nivelul receptorilor din creier, acolo unde moleculele de cafea se atașază, sau la nivelul metabolismului, potrivit medicalnewstoday.com. De exemplu, unii oameni metabolizează lent cofeina, ceea ce înseamnă că organismul are nevoie de mai mult timp pentru a o elimina din corp.

Intoleranța la cofeină: Cauze

Unii oameni sunt sensibili la aparția stărilor de anxietate provocate de cofeină, în timp ce alții sunt mai sensibili la insomnia cauzată de cofeină.
Cei care suferă de anxietate sau atacuri de panică se pot confrunta cu înrăutățirea simptomelor după ce consumă cofeină.

În schimb, alte persoane sunt sensibile la efectul pe termen lung al cofeinei. De obicei cofeina provoacă o creștere temporară a tensiunii arteriale, care dispare odată cu consmul repetat. Cu toate acestea, persoanele care au intoleranță la cofeină se pot confrunta cu o creștere continuă a tensiunii.

Intoleranța la cofeină: Factorii de risc

Unele grupuri de oameni sunt mai susceptibile la intoleranța față de cofeină decât altele. De exemplu, adulții în vârstă sunt mai afectați de problemele de somn cauzate de cofeină.

Și femeile însărcinate au un risc mai mare de a dezvolta efecte secundare în urma consumului de cofeină.
Specialiștii consideră că un consum de 200 mg de cofeină pe zi, care este echivalentul a unei căni de cafea, este sigur pentru cele mai multe femei însărcinate.

În sarcină, cofeina traversează placenta și ajunge la fetusul în dezvoltare, care nu poate elimina această substanță. Prin urmare, fetusul se bazează pe rinichii mamei pentru a elimina cofeina din corp. Iar sarcina îngreunează misiunea rinichilor de a elimina cofeina. Astfel că femeile însărcinate ar trebui să fie prudente atunci când consumă cofeină.

Pentru a renunța la cofeină este recomandat să reduci treptat consumul pentru că dependența de cofeină poate cauza simptome de sevraj. Acestea nu sunt periculoase, dar sunt neplăcute.

Autor: eva.ro
13.08.2020 Caleidoscop
1478
0

Comentarii 0