Sursa imagine: Facebook

Târg în centrul capitalei. Producătorii autohtoni şi-au scos în vânzare produsele

În prima sâmbătă din luna august, s-a dat start evenimentului Cămara Fest. În cadrul târgului, producătorii autohtoni, în special cei de pomuşoare, şi-au expus marfa în Scuarul Catedralei Mitropolitane. Accentul se pune pe pomuşoare, în condiţiile în care sunt greu transportabile, pentru export. S-a ţinut cont şi de restricţiile impuse de situaţia epidemiologică: s-a respectat distanţa socială, iar fiecare comerciant a avut mască, mănuşi si dezinfectant pe masă, relatează Mesager.

Pentru Olesea şi Ion Chiriac apicultura a fost la început o pasiune, şi numai în ultimii ani a devenit o adevarată afacere. În opt ani au ajuns la 100 de familii de albini. Între timp, au creat şi o echipă de entuziaşti care produc din miere şi din produsele derivate cosmetică naturală, pe care o vând cu succes consumatorului din Moldova.

„De exemplu avem un săpun foarte bun pentru vară, cu ceară de albini, propolis şi ulei de chimen negru care este un antibiotic şi care ne apără de toţi microbii!  Şampon natural lichid, propolis şi produse cu propolis, adică tot ce este bun pentru imunitate pe timp de criză”, a specificat Olesea Chiriac, producător local.

La târg a fost expusă şi o gamă diversă de fructe, precum: struguri timpurii, mere văratice, goji, afine, dar şi alte pomuşoare.

„Am venit cu mure proaspete. Pentru noi târgurile sunt o oportunitate deosebită să ne realizăm produsul, dar un alt punct foarte important este ca să vorbim direct cu consumatorul, să ştie consumatorul cine stă în spatele produsului, să auzim un feedback pozitiv ,negativ”, a menţionat Irina Pompuş, producător local.

Printre vânzatori am întâlnit şi un producator de alune din Căuşeni, care spune că nu a dat greş cu extinderea afacerii pe timp de pandemie.

„Suntem producători de covrigei, tehnologie şi utilaj italian, opt gusturi avem, începând de la ceapă şi terminând cu alune care nu se produce nicăieri. E o producţie nouă, acum în timpul pandemiei a apărut. Practic în toate magazinele noi suntem deja.  A fost un pic greu la început, dar ne punem masca şi mergem înainte”, a spus Constantin Munteanu, producător local.

Vizitatorii s-au arătat mulţumiţi de gama largă de produse expuse la târg.

„E foarte bine organizat, profităm de ultimele mure, afine”;

„În fiecare an vin la târgul de pomuşoare şi îmi procur miere, îmi procur fructe, aş putea să le iau şi din piaţă, dar  îmi place să vin aici şi să susţin producătorul autohton”;

„Am găsit şi pomuşoare la preţ foarte accesibil, ne bucurăm cu o ieşire în oraş şi totodată şi utilă”, au spus oamenii.

La târg participă 45 de producători din toată ţara.

„Pomuşoarele sunt fructe perisabile şi e greu de transportat şi atunci genul acesta de evenimente vine ca să-i ajute în mod special. După cum vedeţi, producatori care să nu aibă măşti şi dezinfectanţi nu sunt, încercăm să respectăm distanţa socială şi eu zic că ne reuşete”, a menţionat Diana Crudu, organizator.

Cămara Fest se va desfăşura pe tot parcursul lunii august, în fiecare sâmbătă, începând cu ora 10.00.
 

Autor: trm.md
02.08.2020 Actual
921
0

Comentarii 0