Sursa imagine: ipn.md

R. Moldova: Numărul cazurilor de COVID-19 ar putea depăși 31 de mii în luna mai

Numărul cazurilor de infectare cu noul tip de coronavirus ar putea ajunge la 31 de mii, în luna mai, în condițiile în care actualii indicatori cu privire la perioada de incubație și rata de contagiozitate vor rămâne aceiași. Dacă vor fi respectate măsurile și controlul strict, morbiditatea poate să scadă de zece ori. Prognozele au fost prezentate sâmbătă, 4 aprilie, de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, transmite IPN.

Alexei Ceban, epidemiolog la ANSP, a declarat în cadrul unui briefing de presă că, potrivit informațiilor analizate zilnic, perioada medie de incubație este de aproape șase zile. Este vorba despre contactul cu agentul patogen și termenul de dezvoltare a simptomelor. De asemenea, a fost calculată și rata de contagiozitate, care reprezintă rata de infectare de la o persoană. Majoritatea țărilor raportează o rată de contagiozitate de 3-3,5. În Republica Moldova, momentan această rată este de 2,6.
 
„Dacă respectăm măsurile stricte de testare și izolare, atunci rata de contagiozitate poate scădea la 1,5, fiind un scenariu pozitiv și diminuând astfel morbiditatea de aprocximativ zece ori”, a notat Alexei Ceban. Epidemiologul a mai spus că, dacă vor fi respectate măsurile și controlul strict, va fi diminuată și povara asupra sistemului medical.
 
Până în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 591 de cazuri de COVID-19. În total, au fost raportate nouă decese, dintre care două sunt în rândul medicilor. Cazuri tratate sunt 27.
Autor: IPN
04.04.2020 Actual
6881
0

Comentarii 0