Sursa imagine: ipn.md

Importul produselor lactate cu un conţinut ridicat al grăsimilor vegetale va fi sistat

Importul produselor lactate de la companiile străine, care utilizează în exces grăsimi vegetale, va fi sistat. Decizia aparţine Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), care a anunţat că va emite un ordin în acest sens.

Decizia a fost luată după ce inspectorii ANSA au depistat că unele produse importate, inclusiv din ţările UE, conţin neconformităţi. Mai mult, importatorul a fost amendat săptămâna trecută după ce nu şi-a retras produsele din comerţ, în pofida atenţionării.
 
Potrivit Agenţiei, acesta a fost sancţionat şi anul trecut, atunci când autorităţile au interzis introducerea în ţară a două loturi de lapte. Situaţia s-a repetat şi în acest an, când au fost interzise alte trei loturi. La sfârşitul săptămânii trecute, mai multe feluri de brânză, brânzică glazurată și unt au fost retrase din magazine, după ce inspectorii au depistat că acestea conţin grăsimi vegetale în exces,  în proporție de la 15 și până la 94%. În urma verificărilor, alţi doi producători locali au fost amendaţi.
 
Pentru a preveni alte situaţii de acest fel, ANSA a anunţat că va continua verificările şi prelevarea probelor. Agenţia a demarat controale la procesorii de lactate în urma studiului care a scos la iveală calitatea neconformă a produselor.  Reprezentanţii Agenţiei au declarat că mâine, 20 februarie, vor anunţa rezultatele finale şi lista producătorilor care utilizează grăsimi vegetale în exces.
 
„Vom emite pe parcursul zilei de azi şi de mâne şi un ordin prin care vom interzice importul de la companiile de la care au fost depistate grăsimile vegetale. Conform legislaţiei, noi vom sista importurile, vom informa serviciile respective din statele date cu rugămintea ca ei să ia la un control riguros aceşti producători. Vom verifica din nou toate magazinele să vedem dacă şi-au ridicat marfa precum prevede legea 78 cu privire la produsele alimentare şi în caz când nu se vor conforma, eu cred că se vor implica alte organe ale statului pentru a-i impune să respecte legea”, a declarat Gheorghe Gaberi, directorul ANSA.
Autor: trm.md
19.02.2018 Actual
579
0

Comentarii 0