Sursa imagine: ipn.md

Fațadele a trei instituții de cultură vor fi iluminate artistic

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic. Inițiativele au fost desemnate câștigătoare în cadrul concursului „Chișinăul de seară – orașul luminilor”, desfășurat de către Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM).

Ion Ștefăniță, director general AIRM, a spus luni, 19 februarie, în cadrul unei conferințe de presă la IPN, că membrii juriului, specialiști din România, Ucraina și Franța, au făcut totalurile duminică, 17 februarie. La concurs au fost depuse 11 proiecte. Au fost selectate trei, care vor fi implementate pe parcursul acestui an. Bugetul prevăzut este de 550 de mii de euro, iar fondul de premiere a autorilor constituie cinci mii de euro.
 
Mihai Danciu, membru al juriului, a spus că proiectele prezentate în concurs au fost de o calitate înaltă. Pe lângă cele trei proiecte selectate, au mai fost evidențiate patru proiecte care, după unele ajustări, vor fi implementate în 2019 și 2020. Este vorba despre clădirea Primăriei Chișinău, Circul, clădirea fostei sinagogi din strada Rabbi Ţirilson și strada Veronica Micle. Pentru acestea urmează să fie anunțată o campanie de colectate de fonduri.
 
Potrivit lui Alexandru Buraga, fondatorul platformei „Design Cafe & Club”, partener al concursului, câștigătorii vor fi premiați pe 3 martie. La ceremonie vor fi invitați toți participanții. „Au fost prezentate lucrări care să dea o nouă viață orașului Chișinău, pline de dedicație, cu idei inovatoare, menite să transforme Chișinăul într-un oraș al luminilor”, a spus Alexandru Buraga.
 
Până a fi iluminate, fațadele clădirilor selectate vor fi restaurate. Scopul concursului este de a dezvolta turismul nocturn, zonele turistice și centrul istoric al orașului Chișinău.
Autor: IPN
19.02.2018 Actual
521
0

Comentarii 0